Info

Kan fietsen je buikspieren versterken?


Fietsen is een activiteit die helpt spieren in je dijen, kuiten en heupen op te bouwen en biedt ook cardiovasculaire voordelen, maar het doet niet veel aan het versterken van je buikspieren. Zelfs als de spieren in je kern, waaronder je buikspieren, je benen helpen stabiliseren, bewegen ze niet veel als je trapt. De skeletspieren die fietsen versterkt, zijn elders.

Uw fiets ondersteunt uw gewicht

Tenzij je al sterke kernspieren hebt en deze bewust gebruikt om je bovenlichaam te ondersteunen tijdens het fietsen, gebruik je waarschijnlijk je fietsstoeltje, pedalen en stuur om jezelf omhoog te houden. Je kernspieren, die actief werken om je te ondersteunen wanneer je loopt, rent en springt, dienen voornamelijk om je benen te verankeren terwijl ze trappen. Alleen fietsen is niet effectief voor het versterken van uw buikspieren. Gebruik oefeningen van je fiets om je daarop te concentreren.

Buikspieren

De rectus abdominus, de meest opvallende spier in je buik, wordt soms de 'six-pack' genoemd. Maar het heeft weinig functie in het fietsen. De dwarse buik, gelegen onder de rectus, loopt horizontaal en stabiliseert uw romp, onderrug, schuine buik, gluteale, hamstring en heup flexoren. Basisoefeningen voor deze spieren zijn onder meer bekkenkantelingen, planken of soortgelijke isometrische oefeningen (samentrekken van je buik en houden van je lichaam recht en van de vloer terwijl je jezelf ondersteunt met je armen).

Andere oefeningen

Extra buikspieroefeningen omvatten verschillende soorten beencirkels en beenverhogingen die typisch zijn voor Pilates-trainingen. Doe deze oefeningen terwijl je met je rug op de vloer ligt. Doe beencirkels met rechte benen, gebogen benen, met één been tegelijk of beide. Om het uitdagender te maken, doe je deze oefeningen terwijl je op een lange schuimroller ligt en je evenwicht bewaart terwijl je je benen beweegt.

Pijn verminderen

Hoewel fietsen je buikspieren niet effectief versterkt, kan het trainen van je buikspieren door andere oefeningen vanaf je fiets te doen, je helpen een sterkere en krachtigere fietser te worden. Een goed ontwikkelde kern kan je bovenlichaam beter ondersteunen, vermoeidheid en pijn verminderen door druk op je rug, schouders, handen en armen te verminderen. Hiermee kun je langere afstanden fietsen zonder moe te worden, volgens John Hughes, wielercoach in de VS en voormalig directeur van de UltraMarathon Cycling Association.