Info

Kan een hometrainer langer dan een uur slecht voor je zijn?


Rijden op een hometrainer biedt een manier om de spierspanning te vergroten, de cardiovasculaire conditie te verbeteren en calorieën te verbranden. MayoClinic.com beveelt ten minste 30 minuten aerobe activiteit per dag aan voor gewichtsverlies. Te veel fietsen kan echter negatieve effecten hebben op zowel de mentale als fysieke gezondheid door te leiden tot blessures, overmatige vermoeidheid en een afname van atletische prestaties. Door je bewust te zijn van de symptomen van overtraining, kun je fit en gezond blijven tijdens het fietsen binnenshuis.

Verwondingen

Het vermijden van overmatig letsel is een overweging als het gaat om het gebruiken van de stationaire fiets voor meer dan een uur per keer. Te krachtig fietsen of de spanning te hoog instellen op een hometrainer kan uw knieën en pezen overmatig belasten. Knieblessures gerelateerd aan te lang fietsen zijn chondromalacie, patellofemoraal pijnsyndroom en algemene kniepijn. Om het risico op letsel te verminderen, moet u ervoor zorgen dat uw zitplaats zo is geplaatst dat uw langwerpige been buigt met een hoek van 25 tot 35 graden op de knie. Andere verwondingen door stationair fietsen zijn nek-, rug- en polspijn. Om het risico op letsel aan het bovenlichaam te verminderen, plaatst u het stuur zo dat deze minstens even hoog is als de stoel of een paar centimeter meer.

Langdurig zitten

Overmatig zitten op een harde fietsstoel kan ongemakkelijk zijn en leiden tot gevoelloosheid en zelfs verergerende aandoeningen zoals bursitis in de heupen en de zitbotten. Het dragen van een gewatteerde fietsbroek en het gebruik van een gel of zachte stoel op je hometrainer zal helpen problemen met langdurig zitten te verminderen. Als u gevoelloosheid of overmatige stijfheid opmerkt wanneer u langer dan een uur fietst, neem dan korte pauzes om de druk op uw achterste te verlichten. Fiets 20 of 30 minuten, stap van de fiets en strek of doe een aantal actieve oefeningen zoals wandelen of actief strekken en blijf dan fietsen, neem zo nodig pauzes.

Looptijd

Stationair fietsen voor een uur of langer kan worden gedaan, maar het is belangrijk om te focussen op verstandige training. Als je traint voor een lange fietsrace, is het noodzakelijk om voor langere periodes te rijden, maar voor de algemene gezondheid is het niet altijd nuttig om meer dan een uur te fietsen, vooral als je niet van de ervaring geniet. Uw trainingsschema moet gericht zijn op kwaliteitstrainingen zoals intervaltraining of gevarieerde weerstandstraining in plaats van kwantiteit, zoals eenvoudig een uur rustig fietsen. Als je meer dan een uur wilt rijden, zorg er dan voor dat je geleidelijk aan werkt op de langere duur van de fiets. Begin met driemaal per week 20 of 30 minuten fietsen. Wanneer je lichaam dit op een comfortabele manier aankan, verhoog je de lengte van een van je ritten met ongeveer 10 tot 20 minuten elke week of twee.

Balans

Als je merkt dat je lichaam langere sessies op de hometrainer aankan zonder letsel, houd je routine in balans en plezierig door je activiteit te variëren. Fiets niet meer dan een uur per dag en neem minstens een dag per week volledig weg van de hometrainer. Fietsen is een goede activiteit met weinig impact, maar zorg ervoor dat je wat krachttraining in je routine opneemt, vooral voor je bovenlichaam. Probeer buiten te sporten voor meer plezierige trainingssessies. Frisse lucht krijgen en verschillende landschappen zien terwijl je aan het sporten bent, kan je helpen je meer opgewonden te voelen over het bijhouden van een trainingsschema.