Info

Kan stress uw gezondheidsdriehoek beïnvloeden?


Als een gebalanceerde indicator van algemeen welzijn, vergelijkt uw gezondheidsdriehoek sociale, emotionele en fysieke factoren om een ​​beeld van gezondheid te schetsen. Hoewel talloze factoren de balans van je driehoek kunnen beïnvloeden, is een van de meest krachtige je niveau en type stress. Wanneer stress de hoekstenen van uw algemene welzijn aantast, kan uw gezondheid ernstig worden getroffen. Leer hoe stress je driehoek verslechtert en hoe je terug kunt vechten.

Fysieke gezondheid

De correlatie tussen lichamelijke gezondheid en stressniveau is goed gedocumenteerd, zo niet volledig verklaard. Stress, op een puur fysiek niveau, is gerelateerd aan adrenaline. In sommige gevallen en in het kort, kan het een nuttige manier voor u zijn om snelle beslissingen te nemen en adequaat te reageren. Helaas kan stress op lange termijn een fysieke tol eisen in de vorm van hoge bloeddruk, cardiovasculaire problemen, een slecht dieet (stress eten) en andere reacties op stress.

Mentale gezondheid

Je geestelijke gezondheid is waarschijnlijk de kant van de driehoek die het meest wordt getroffen door een voortdurende strijd met stress. Wanneer je geestelijke gezondheid constant wordt gebombardeerd met lijsten van dingen om te doen, familieproblemen, levensgebeurtenissen, problemen op het werk en andere stressgerelateerde dingen, zou je kunnen lijden in de vorm van depressie, angst, dwangstoornissen en zelfs een volledige storing. Daarom is het zo belangrijk om verkooppunten te hebben zodat je je geest kunt ontdoen van stress en je op iets anders kunt concentreren.

Sociale gezondheid

Vaak een genegeerde kant van de gezondheidsdriehoek, kan zelfs uw sociale gezondheid worden beïnvloed door een grote mate van stress. Denk er eens over na: uw sociale status en inkomensniveau kunnen van tijd tot tijd invloed hebben op uw stress. Die extra stress kan het moeilijk en onaangenaam voor je maken om dagelijks met anderen te communiceren, of het nu tijd doorbrengen met vrienden is of zelfs winkelen in de winkel. Een gebrek aan controle, angstig worden over sociale situaties en vrezen in het openbaar te zijn, kunnen allemaal het gevolg zijn van veel stress.

Hoe om te gaan

Hoewel er geen stressvolle situaties worden vermeden, is het de kunst om te weten hoe je met stress moet omgaan, zodat het geen negatieve invloed krijgt. Vertraging en overslaan van de negatieve zelfpraat kan zeker helpen om stressniveaus te verlagen; ben je echt de slechtste ouder ter wereld? Waarschijnlijk niet.

Hobby's en manieren om van je gedachten af ​​te komen, kunnen je helpen ontspannen en gezond te blijven. Of het nu gaat om een ​​schilderles, lid worden van een sportteam of gewoon een avondje uit regelen, je kunt de tijd nemen om terug te spoelen en mentaal te resetten.

Ten slotte is meditatie een ideaal hulpmiddel voor stressvermindering. Door je geest te centreren en te concentreren, kun je je kalmer en beter voorbereid voelen op de dag. Neem 's ochtends en' s nachts vijf minuten om een ​​rustige plek te vinden en een paar minuten te mediteren.