Info

Kun je zonnebrand skiën?


Met de stroom van koele lucht en het grootste deel van je huid bedekt, is het gemakkelijk om de mogelijkheid van zonnebrand tijdens het skiën te onderschatten. De combinatie van grote hoogte en het ongerepte, reflecterende oppervlak van de sneeuw verhoogt echter uw risico op zonnebrand. Extra complicaties ontstaan ​​door de koude, droge lucht, die wind kan veroorzaken door uw huid van vocht te ontdoen. Preventieve maatregelen kunnen u helpen om deze problemen volledig te voorkomen.

UV straling

De zon straalt twee soorten ultraviolet licht uit die het aardoppervlak bereiken, bekend als UVA- en UVB-stralen. Hoewel UVB-stralen van beide schadelijker zijn, dragen beide soorten bij aan huidbeschadiging en zonnebrand. Volgens het Environmental Protection Agency kunnen UV-stralen in sterkte verdubbelen wanneer gereflecteerd door het sneeuwoppervlak. Als u geen zonnebrandcrème of beschermende uitrusting draagt, leidt dit tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van zonnebrand.

Grote hoogte

Niet alle ultraviolet licht dat door de zon wordt uitgezonden, bereikt het aardoppervlak. De ozonlaag blokkeert extreem schadelijke UVC-stralen bijna volledig en filtert andere vormen van ultraviolet licht. Verdere filtratie wordt verzorgd door deeltjes in de atmosfeer van de aarde, die de sterkte van de stralen die het aardoppervlak bereiken, afnemen. Omdat er minder deeltjes in de atmosfeer zijn om als UV-filter op grotere hoogten te dienen, worden skiërs blootgesteld aan ongeveer 4 tot 5 procent meer ultraviolet licht voor elke hoogte van 1.000 voet.

Huidblootstelling

Ondanks de toegenomen sterkte van ultraviolet licht op een skiheuvel, is het grootste deel van je huid meestal bedekt om de koude en winderige omstandigheden aan te kunnen. Veel vizieren en gezichtsschermen zijn echter transparant, bieden weinig bescherming tegen UV-stralen en bedekken uw volledige gezicht niet. Naast het concentreren van de zonnestralen op uw gezicht, verhoogt dit uw risico op windverbranding. De koude, droge lucht die tegen uw huid stroomt, resulteert in symptomen die vergelijkbaar zijn met die van zonnebrand, waaronder roodheid, droogheid, schilferende huid en pijn.

Het voorkomen

De beste manier om zowel wind als zonnebrand tijdens het skiën te voorkomen, is door de huid niet bloot te stellen aan de elementen. UV-beschermende gelaatsschermen en vizieren kunnen wind en UV-stralen blokkeren, terwijl u comfortabel kunt ademen en zien. Voor extra bescherming moet u alle blootgestelde huid bedekken met zonnebrandcrème. Gebruik een hydraterende zonnebrandcrème om schade als gevolg van zowel zonnebrand als windbranden te voorkomen, en breng regelmatig opnieuw aan om te voorkomen dat de voordelen van uw zonnebrandcrème afnemen tijdens uw tijd op de hellingen.