Info

Kun je schade door een ongezonde levensstijl ongedaan maken?


Junkfood, sigaretten, alcohol - dit lijken soms kleine aflaten, maar de enge waarheid is dat ze een enorme tol op je lichaam eisen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Oslo uit 2010 bleek zelfs dat het risico op vroegtijdige sterfte tot 85 procent stijgt voor degenen die vaak een slecht dieet, rook, drank of in het algemeen inactief zijn. U kunt echter de effecten van een ongezonde levensstijl ongedaan maken. Hoe eerder u uw gewoonten verandert, hoe beter voor u en uw gezondheid.

Arm dieet

Een slecht dieet kan veel meer opleveren dan alleen gewichtstoename. De regering van Zuid-Australië heeft vastgesteld dat slechte voeding kan leiden tot obesitas, tandbederf, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hartaandoeningen en beroertes, diabetes type 2, osteoporose, sommige vormen van kanker, depressie en eetstoornissen. Het suggereert om over te schakelen naar een uitgebalanceerd dieet - een met veel water, fruit en groenten en zelfgemaakte maaltijden - om de negatieve effecten van jaren van ongezond eten tegen te gaan. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw kan eenvoudigweg het eten van maaltijden, in plaats van uit eten te gaan of afhalen te bestellen, het aantal calorieën dat u consumeert aanzienlijk verminderen, waardoor uw gezondheid wordt verbeterd.

Drinking

Matig drinken is niet noodzakelijk slecht, maar als je vaak drinkt, breng je je gezondheid in gevaar, zegt het National Institute of Health. Te veel drinken resulteert in verwondingen - inclusief verwondingen door auto-ongelukken, leveraandoeningen, hartaandoeningen, slaapstoornissen, depressie, beroerte, maagbloedingen, seksueel overdraagbare aandoeningen, sommige vormen van kanker, aangeboren afwijkingen en verslaving. Om deze effecten te voorkomen of om te keren, beveelt het National Institute of Health licht drinken aan - maximaal één drankje per dag voor vrouwen en twee voor mannen - of, als dat geen optie voor u is, volledige onthouding.

Roken

Roken is ongelooflijk schadelijk voor je gezondheid, zegt de Centers for Disease Control and Prevention, omdat het leidt tot kanker, luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, wiegendood, doodgeboorte, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en lage botdichtheid. De beste manier om deze effecten op uw lichaam om te keren, is door te stoppen met roken. Het partnerschap voor een tabaksvrije Maine geeft aan dat binnen 10 tot 15 jaar na stoppen uw risico op longaandoeningen aanzienlijk zal afnemen. In slechts een jaar neemt uw risico op hartaandoeningen met de helft af en in slechts een paar weken zou u verbeteringen in uw bloedsomloop, bloeddruk, longfunctie en smaak en geur moeten zien.

Inactiviteit

Lichamelijke inactiviteit is net zo schadelijk voor je gezondheid als roken, zegt een studie van Yale University uit 1993. Hoewel dit voor sommigen misschien schokkend lijkt, heeft John Hopkins University ontdekt dat een zittende levensstijl bijdraagt ​​aan aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, angst en depressie, en zelfs aan sommige vormen van kanker, onder anderen. Als je nog nooit veel hebt geoefend, maak je dan geen zorgen: het is geen verloren zaak. Een onderzoek van het Duke University Medical Center uit 2006 suggereert dat matige lichaamsbeweging - ongeveer 30 minuten cardio, vier of vijf keer per week - voldoende is om deze negatieve effecten om te keren.