Info

Capillaire dichtheid & bodybuilding


Het valt niet te ontkennen dat bodybuilding meer over vorm dan over functie gaat. Als bodybuilder streef je vanuit esthetisch oogpunt naar je beste persoonlijke lichaamsbouw. Maar tijdens het opbouwen van een mooi lichaam, vinden er veranderingen plaats op cellulair niveau die uw spierprestaties verbeteren door verhoogde capillaire dichtheid.

Capillaire rol in spierprestaties

De haarvaten zijn belangrijke microvaten in uw bloedsomloop die zuurstof naar de cellen in uw lichaam voeren. Een van de aanpassingen van zowel cardiovasculaire oefening als weerstandstraining is een toename van de capillaire dichtheid op de plaats van geactiveerde spiercellen. Wanneer meer capillairen beschikbaar zijn, ontvangen spiervezels meer zuurstof om adenosinetrifosfaat of ATP te produceren, het fundamentele nucleotide dat energie levert voor metabolisme en biomechanische activiteit. Meer beschikbare ATP betekent betere spierprestaties.

Soorten spiervezels

Een spiervezel is een enkele cel die in harmonie met andere cellen werkt wanneer deze wordt geactiveerd door een motorneuron om beweging te produceren. Maar niet alle spiervezels zijn gelijk geschapen en er zijn drie typen geïdentificeerd. Type I vezels zijn gebouwd voor uithoudingsvermogen en gebruiken grote hoeveelheden zuurstof om ATP te produceren voor herhaalde weeën. Type II snelle glycolytische vezels kunnen grote hoeveelheden kracht produceren in afwezigheid van zuurstof via anaërobe paden. Type IIa-vezels delen eigenschappen van zowel Type I als II, met een capaciteit voor anaëroob metabolisme, maar ook het vermogen om aerobe energie te produceren. Type II-vezels kunnen worden omgezet in Type IIa wanneer de zuurstofbehoefte in de spier door inspanning voortdurend wordt verhoogd.

Vezelconversie en capillaire groei

Wanneer u gewichten optilt bij het hoge volume dat kenmerkend is voor bodybuilding-sets, meestal acht tot 10 herhalingen, verhoogt u de vraag in uw spieren naar ATP. Die vraag zet een reeks chemische reacties op gang die werken om krachtige Type II-spiervezels om te zetten in hybride Type IIa-vezels. Een onderzoek naar spiervezelreacties op weerstandstraining bij universiteitsstudenten toonde aan dat een 12 weken durend programma van hoog-volume weerstandstraining resulteerde in een toename van het capillaire aantal dat evenredig was aan de toename van spiervezelgrootte. Volgens Steven Fleck en William Kraemer, auteurs van 'Designing Resistance Training Programs', vermindert krachttraining met een laag volume het aantal capillairen, terwijl het type training met een groot volume dat door bodybuilders wordt uitgevoerd de capillaire dichtheid verhoogt.

De-training effecten

Fleck en Kraemer merken op dat veranderingen in de capillaire dichtheid geleidelijk zijn en dat programma's op korte termijn die minder dan 12 weken duren waarschijnlijk geen significante toename van het capillaire aantal tot gevolg hebben. Zodra Type II-vezels zijn omgezet in Type IIa, blijven de aerobe aanpassingen, inclusief verhoogde capillaire dichtheid, zolang u deelneemt aan een consistent bodybuilding-programma. Als u echter stopt met trainen, zullen de aanpassingen verminderen en zullen uw spiervezels en haarvaten uiteindelijk terugkeren naar hun pre-trainingstoestanden.