Info

Wat doet koolstof voor menselijke lichamen?


Het element koolstof wordt niet in zuivere vorm in het menselijk lichaam aangetroffen, maar eerder in verbindingen in het lichaam. Koolstof vormt ongeveer 18 procent van de lichaamsmassa en miljoenen koolstofatomen vormen de duizenden moleculen in vrijwel elke cel. Koolstof is de basisbouwsteen die nodig is om eiwitten, koolhydraten en vetten te vormen en het speelt een cruciale rol bij het reguleren van de fysiologie van het lichaam. Gasvormige en vloeibare verbindingen die koolstof bevatten, kunnen ook het lichaam beïnvloeden.

Cellulaire ademhaling

Cellulaire ademhaling is een proces waardoor het lichaam energie vrijgeeft die is opgeslagen in glucose, een verbinding die bestaat uit koolstof, waterstof en zuurstof. Die energie wordt gebruikt om adenosinetrifosfaat of ADP te produceren, wat wetenschappers de "energievaluta" van de cel noemen. Tijdens de ademhaling oxideert het lichaam glucose en komt er energie vrij. De zuurstof in de verbinding wordt gereduceerd tot water, terwijl de koolstofatomen in de glucose worden vrijgegeven als koolstofdioxide.

Het ademhalingssysteem

Wetenschappers schatten dat een mens ongeveer 20.000 keer per dag ademt, dankzij de componenten van het ademhalingssysteem - de neus, keel, luchtpijp, stemdoos en longen. De lucht die mensen inademen bestaat uit verschillende gassen, waarbij zuurstof het belangrijkst is voor celgroei en energie. Koolstofdioxide, een afvalgas, wordt geproduceerd wanneer koolstof wordt gemengd met zuurstof tijdens het cellulaire metabolisme. Het is echter mogelijk om te veel of te weinig koolstofdioxide in het bloed te hebben. Te veel koolstofdioxide kan worden geassocieerd met aandoeningen zoals het syndroom van Cushing, het syndroom van Conn, ernstig braken, beperking van de bloedstroom en longaandoeningen. Te weinig koolstofdioxide, vaak veroorzaakt door hyperventilatie, kan spieren gespannen maken en ervoor zorgen dat mensen gespannen, angstig, gestrest en zelfs agressief worden.

Koolstof in actieve kool

Een op koolstof gebaseerde stof, actieve kool - zeer fijne deeltjes - kan levensreddend zijn. Het is een zeer poreuze stof, in staat om veel schadelijke stoffen te binden en wordt vaak gebruikt in spoedeisende hulp in ziekenhuizen om overdoses drugs en chemische vergiftigingen te behandelen. Het wordt oraal toegediend aan bewuste patiënten en via een tracheale buis bij bewusteloze patiënten. Het medicijn of de chemische stof hecht zich aan het oppervlak van de houtskool. Omdat houtskool niet wordt "verteerd", blijft het in het maagdarmkanaal en verwijdert het toxine door stoelgang. Actieve kool wordt ook gebruikt om darmgas te verminderen en galstroomproblemen tijdens de zwangerschap te behandelen.

Gevaar voor koolmonoxide

Koolmonoxide kan dodelijk zijn. Het gas vormt zich wanneer er onvoldoende zuurstof is om koolstofdioxide te produceren - in wezen wanneer de koolstof in brandstof niet volledig wordt verbrand. Koolmonoxide voorkomt dat zuurstof in het bloed door het lichaam wordt vervoerd, wat verstikking veroorzaakt. Blootstelling aan koolmonoxide kan ernstige gevolgen hebben voor ouderen en mensen met cardiovasculaire of longaandoeningen. Lage concentraties kunnen hoofdpijn, verlies van alertheid, misselijkheid, vermoeidheid, hyperventilatie, verwarring en desoriëntatie veroorzaken. Hoge concentraties kunnen coma of de dood tot gevolg hebben.