Info

Kan yoga stijve vingerpezen helpen?


Stijve vingers kunnen pijn in de nek veroorzaken. Als u repetitieve taken met uw handen uitvoert, het grootste deel van uw dag doorbrengt met typen of schrijven, of bepaalde fysieke aandoeningen zoals artritis heeft, kunt u vaker last hebben van stijve vingerpezen. Het uitvoeren van bepaalde yoga-oefeningen en -oefeningen kan voordelen bieden om uw vingers comfortabel en gemakkelijk te laten bewegen.

Over vingerstijfheid

Stijfheid van de vinger kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een gebrek aan beweging, te veel beweging veroorzaakt door repetitieve taken of fysieke aandoeningen zoals artrose, carpaal tunnelsyndroom of flexorpeesontsteking, ook vaak aangeduid als "triggervinger". Bepaalde handletsels kunnen ook stijfheid veroorzaken, zoals een verwonding van uw flexorpees. Als u uw vinger hebt vastgeklemd en deze niet kunt buigen of als stijfheid van de vinger gepaard gaat met extra vervelende symptomen, zoals gevoelloosheid, moet u zo snel mogelijk medische hulp inroepen. Voor de meest voorkomende oorzaken van stijfheid, kan het strekken van je vingers met yoga je symptomen helpen verlichten en je bewegingsbereik herstellen.

Voordelen van yoga

Specifieke yoga-rekoefeningen kunnen helpen om de stijfheid van de vingers te verlichten door je pezen te strekken, de bloedsomloop naar je hand te vergroten en je bewegingsbereik te verbeteren. Bovendien kan het beoefenen van handyoga, waarbij bepaalde yogabewegingen worden gebruikt die bekend staan ​​als "mudra's", ook voordelen bieden voor vingerstijfheid en pijn. Mudra's zijn bedoeld om een ​​gezonde stroom van energie in je handen en lichaam te genezen en te bevorderen, volgens yoga-instructeur Gertrud Hirschi in haar boek 'Mudra's: Yoga in je handen'. Raadpleeg een yoga-instructeur om u te helpen beslissen welke yogamudra het beste is voor uw individuele behoeften.

Yogarek voor stijve vingers

De yoga-vinger- en polsrek kunnen helpen stijve vingers, handen en polsen los te maken en een grotere flexibiliteit in je handen te bevorderen, volgens Stretch Now. Om deze stretch uit te voeren, zit of sta met gestrekte armen recht voor u op schouderhoogte. Trek met uw linkerhand de vingers van uw rechterhand, inclusief uw duim, een voor een terug naar uw lichaam. Strek vervolgens uw hele rechterhand en pols terug. Herhaal dit aan je rechterhand. Maak een vuist met beide handen en sluit je vingers zo strak als je kunt. Open vervolgens je vingers en strek ze zo ver mogelijk van elkaar uit. Breng je handpalmen samen voor je borst, vingers wijzen naar het plafond in gebedspositie. Breng uw ellebogen naar schouderhoogte en druk uw handpalmen stevig tegen elkaar. Houd deze rek enkele seconden vast en laat hem dan los en herhaal indien gewenst.

Klinisch onderzoek

Verschillende klinische onderzoeken hebben de voordelen van yoga onderzocht op fysieke omstandigheden die stijfheid van de vingers kunnen veroorzaken. Een studie, gepubliceerd in 1994 in het "Journal of Rheumatology", toonde aan dat een yoga-interventie hielp bij het verbeteren van pijn tijdens activiteit, tederheid en bewegingsbereik van de vinger bij patiënten met artrose van de handen. Een andere studie, gepubliceerd in 2011 in het tijdschrift, "BMC Research Notes", toonde aan dat yoga hielp bij het verminderen van stijfheid van de vingers en zelfgerapporteerde ongemakken en verbeterde handgripsterkte bij patiënten met reumatoïde artritis. Tot op heden zijn er geen klinische studies om de voordelen van yogamudra's op de stijfheid van de vinger te bevestigen.