Info

Koolhydraten verbranden in welk tempo in het lichaam?

Koolhydraten verbranden in welk tempo in het lichaam?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Op elk willekeurig moment gebruikt je lichaam een ​​combinatie van koolhydraten, vet en eiwitten voor energie. Hoeveel van elke energiebron wordt gebruikt, hangt voornamelijk af van uw activiteitenniveau. Activiteiten met een lagere intensiteit zijn sterk afhankelijk van vetten om energie te leveren, terwijl hogere intensiteiten meer koolhydraten vereisen. Met het ademhalingsquotiënt kunt u het relatieve percentage bepalen van elke voedingsstof die tijdens een activiteit wordt gebruikt.

Trainingsintensiteit en koolhydraatbenutting

De belangrijkste factor die bepaalt hoeveel koolhydraten uw lichaam gebruikt, is de trainingsintensiteit. In rust gebruikt het lichaam voornamelijk vet om de benodigde energie te leveren. Naarmate de intensiteit toeneemt, vertrouwt het lichaam minder op vet en meer op koolhydraten. Bij zeer hoge intensiteiten zijn koolhydraten de primaire energiebron in het lichaam. Het kost het lichaam meer tijd om vet om te zetten in bruikbare energie dan koolhydraten. Wanneer energie snel nodig is, zoals bij intensieve training, geeft het lichaam de voorkeur aan koolhydraten als brandstof.

Ademhalingsquotiënt

Het ademhalingsquotiënt is de verhouding van koolstofdioxide geproduceerd door het lichaam tot de verbruikte zuurstof bij het afbreken van koolhydraten, vetten en eiwitten voor energie. Een RQ van 1,0 zou het lichaam voorstellen dat 100 procent koolhydraten als energie gebruikt. Een RQ van 0,70 vertegenwoordigt het totale vetgebruik, terwijl 0,82 het totale eiwitgebruik vertegenwoordigt. Meestal gebruikt het lichaam een ​​mengsel van voedingsstoffen voor energie en de RQ-waarde varieert ergens tussen 0,70 en 1,0.

Ademhalingsquotiënt en trainingsintensiteit

Lopen in een gematigd tempo heeft een ademhalingsquotiënt van 0,85, wat betekent dat je ongeveer 50 procent vet en 50 procent koolhydraten verbrandt. Een uur wandelen verbrandt ongeveer 254 calorieën of 127 calorieën koolhydraten. Vergelijk dat met hardlopen, met een ademhalingsquotiënt van 0,89. Op dat RQ komt energie uit ongeveer 64 procent koolhydraten en 36 procent vet. In één uur zou je 572 calorieën verbranden, 366 calorieën uit koolhydraten.

Koolhydraten om uw training van brandstof te voorzien

Het consumeren van voldoende koolhydraten in uw dieet om voldoende energie te leveren is een belangrijke overweging in uw dieet en trainingsprogramma. Als u niet voldoende koolhydraten eet, dwingt uw lichaam zich te verlaten op eiwitten voor energie en dat eiwit komt van de afbraak van uw spiermassa. Het eten van een gezond dieet zal ervoor zorgen dat voldoende hoeveelheden van elke voedingsstof beschikbaar zijn. Raadpleeg altijd uw arts voordat u aan een dieet of trainingsprogramma begint.