Info

Cardio & Cortisol


Cardiovasculaire oefeningen hebben veel voordelen, waaronder verhoogd vetverlies en een gezonder hart. Hoewel cardiovasculaire oefeningen een plaats moeten hebben in elk trainingsregime, kan cardio van meer dan twee tot drie uur per week leiden tot problemen vanwege een verhoogde productie van cortisol. В Deze problemen omvatten een verlaagd vetmetabolisme en een verzwakt immuunsysteem.

Wat is Cortisol?

Cortisol is een hormoon dat door het menselijk lichaam wordt geproduceerd om met stress om te gaan. В Het wordt afgescheiden door de bijnieren om aan de rest van het lichaam te signaleren dat energie moet worden behouden. Skeletspier is het meest inefficiënte weefsel in het lichaam als het gaat om energieopslag. В Bijgevolg zal cortisol ervoor zorgen dat het gestresste lichaam zijn spieropslag aanzet als zijn eerste mogelijke energiebron. В Vet daarentegen is het meest energie-efficiënte weefsel in het lichaam. В Als zodanig vertraagt ​​cortisol uw schildklier om vetvoorraden te behouden. Degenen die proberen vet te verliezen, moeten ernaar streven het cortisolniveau zo laag mogelijk te houden, omdat hoge niveaus van dit hormoon hun voortgang aanzienlijk kunnen remmen.

Verhoogt Cardio Cortisol aanzienlijk?

Het is gemakkelijk om met de vinger te wijzen en te zeggen dat cardio moet worden vermeden, maar de wetenschap toont aan dat de waarheid een beetje ingewikkelder is. В Een team van wetenschappers vond bewijs dat matige cardiovasculaire oefeningen de cortisolspiegel daadwerkelijk konden verlagen. Toch past het menselijk lichaam zich gemakkelijk aan cardio aan en zal het langere duur nodig hebben bij hogere intensiteiten om vet te blijven verbranden na enkele weken cardio op matige niveaus uit te voeren. Bijgevolg kan zelfs cardio met een lagere intensiteit indirect leiden tot verhoogde cortisolproductie, omdat u uiteindelijk naar hogere intensiteitsniveaus moet gaan voor langere duur.

Hoe te voorkomen dat u uw Cortisol verhoogt

U kunt voorkomen dat u uw cortisolspiegel verhoogt door de lengte van uw cardiosessies onder de 45 minuten te houden, door minder dan vijf sessies per week uit te voeren en het type en de intensiteit van de cardio die u uitvoert te variëren. Deze maatregelen zorgen voor een gelukkig medium, waarbij u voorkomt dat uw lichaam zich aanpast aan de cardio, terwijl de stress op uw lichaam laag genoeg wordt gehouden om de cortisolspiegel laag te houden.

De tekens zien

Ken de tekenen dat je cortisolspiegel hoog is. Als je de koude rillingen krijgt of het gevoel hebt dat je verkouden bent en niet zal verdwijnen, is de kans groot dat je cortisolspiegel hoog is. Stop een paar dagen met cardio, neem rust en verhoog uw calorieën. Je zult je veel beter voelen nadat je een paar dagen rust hebt gehad, en de verminderde stress zou ook je cortisol moeten verminderen.

Gevolgtrekking

Cardiovasculaire training is een belangrijk hulpmiddel in elk fitnessprogramma. В Toch kan het doen van teveel van dezelfde soorten cardio leiden tot een verhoogde productie van cortisol en uw vooruitgang saboteren. Â Vergroot de variëteit van uw trainingen, verander de intensiteit en bekijk uw resultaten.

Middelen